Copyright infringement
Slide 1
End-of-Support
SQL Server 2008 og
Windows Server 2008

SQL Server 2008: Både forretningskritisk og 'forsømt'?

En databaseapplikation eller -løsning, som bruger Microsoft SQL Server 2008, er formentlig forretningskritisk. Vi taler om forespørgsler og data, som danner grundlag for både operationelle og strategiske beslutninger. Og fordi den bruger SQL Server 2008 er der grund til at mistænke, at det hele er en smule forsømt.

Når vi siger 'forsømt' så mener vi det i ordets oprindelige forstand, hvor det betyder at tøve. Det er snart 10 år siden Microsoft SQL Server 2008 blev udgivet. Når workloads ikke siden er blevet migreret til 2012- eller 2016-version af SQL-server tyder det på, at der ikke er blevet skruet meget på SQL'en siden, der blev tændt for den. Chancen er, at dem der i dag har driftsansvaret, har arvet det ansvar fra andre. Hvis de tøver med at dreje på knapperne og iværksætte migrering af workloads til nyere version SQL Server, er det måske ikke så mærkeligt. Mister forretningen adgang til sin forretningskritiske database? Kører databasen som den skal på den nye version?

SQL migration and optimisation clinic

Vi har sat et hold af konsulenter og SQL-eksperter, som sammen rækker hele vejen fra afklaring af migreringsbehov, migrering og optimering af ydelsen på jeres SQL Server samt optimering af SQL-licenser.

Ring til konsulentchef, Henrik Wiberg på 3948 4831 og få klarhed over jeres behov og muligheder for effektiv migrering og optimering af licenser. Du kan også skrive til Henrik på hwi@kompetera.dk

Den lette, den oplagte og den hurtige løsning på end-of-support for Windows Server 2008 - og så nødløsningen, selvfølgelig

Den 14. januar 2020 ophører Microsoft med at supportere Windows Server 2008 - inkl. Release 2 (R2) versionen. Der bliver skrevet og sagt en del om de mange sikkerhedsrisici og den manglende overholdelse af datalovgivning, som kan være konsekvensen af at lade stå til og lade 2008-servere køre videre, som de er. Det er med sikkerhed sandsynligt, at hackere vil sidde klar til at udnytte sikkerhedshuller og risikoen for, at de får serveret de huller på et sølvfad, er stor. Sikkerhedsopdateringer til senere versioner at Windows Server der lukker huller, som også findes i 2008-servere, vil i praksis fungere som opskrifter på, hvordan de sikkerhedsbrister kan udnyttes.

Hvor stort et sikkerhedsproblem end-of-support for Windows Server 2008 er, variere i forhold til hvilke applikationer og workloads, der afvikles på maskinerne, og om der er adgang til dem fra internettet. Hvis end-of-support er et problem, som kræver løsninger, afhænger løsningen af, hvor lang tid, implementering må tage, hvad der teknisk og praktisk kan lade sig gøre, og hvilken driftsmodel, der er den rette.
Den letteste og billigste løsning vil selvfølgelig være, ikke at gøre noget. Om den løsning er sikker, afhænger af, hvor sikker man er på, at maskinen ikke har adgang til internettet, og er beskyttede mod angreb indefra. Den oplagte løsning er at opgradere til Windows Server 2016. Den hurtige løsning, som forpligter mere er at migrere workloads til Azure. Som led i End-of-Life-Support for Windows Server 2008 slår Microsoft et slag for Azure og tilbyder migrering ved hjælp af Azure Site Recovery. Det gælder både 32-bit og 64-bit versioner af Windows Server 2008, og gælder uanset om den afvikles virtuelt med VMware, Hyper-V eller på en fysisk server. Men husk på: "Once your in....". Til dem, der er ude i sidste sekund er der nødløsningen som er, at købe 3 års ekstra support til sine 2008-servere.
Budskabet er selvfølgelig, at selvom der er et år til end-of-support for Windows Server 2008, så er tiden kommet til, at få afklaret, hvad end-of-support betyder i praksis, og hvordan den bedst håndteres. Jo før den afklaring er på plads, desto flere og billigere løsninger har it-afdelinger rådighed.

Vi har selvfølgelig gjort os nogle erfaringer og tanker i forhold til, hvordan I bedst og mest effektivt kommer i havn med den afklaring. Det er ikke rocket science, blot en struktureret tilgang, som giver mest afklaring for pengene.

Tag fat i Konsulentchef, Henrik Wiberg på 3948 4831 og få en snak om muligheder og proces.

HENRIK WIBERG
Konsulentchef
E: hwi@kompetera.dk
T: 3948 4831
Informationer behandles i henhold til Kompeteras persondatapolitik